Buah rozel ialah buahan tumbuhan semusim, mudah membiak dari biji benih dan keratan batang. Daunnya berwarna hijau tua dengan pelepah daun yang berwarna kemerahan.
Bahagian rozel yang boleh dimakan ialah kelopak bunga atau buah yang berwarna merah terang dan mudah patah atau rangup.
Antara kegunaan buah rozel boleh dijadikan jus, kordial, bahan campuran biskut dan kek. daun rozel yang mempunyai rasa masam boleh dijadikan campuran dalam masakan seperti tomyam dan sup.
Untuk mendapatkan airnya ialah dengan merebus buah rozel dan dicampur dengan sedikit gula. Air ini enak diminum setelah sejuk dan dicampur dengan sedikit gula batu.
Rozel bersifat astrigen dan antiseptik, ia boleh digunakan untuk merawat batuk, cirit birit dan berak berdarah.
Bahagian rozel yang boleh dimakan ialah kelopak bunga atau buah yang berwarna merah terang dan mudah patah atau rangup.
Antara kegunaan buah rozel boleh dijadikan jus, kordial, bahan campuran biskut dan kek. daun rozel yang mempunyai rasa masam boleh dijadikan campuran dalam masakan seperti tomyam dan sup.
Untuk mendapatkan airnya ialah dengan merebus buah rozel dan dicampur dengan sedikit gula. Air ini enak diminum setelah sejuk dan dicampur dengan sedikit gula batu.
Rozel bersifat astrigen dan antiseptik, ia boleh digunakan untuk merawat batuk, cirit birit dan berak berdarah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan